Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan Sedlo 15, Drvar i Sokolac 16, Bugojno 17, Jajce i Livno 18, Bihać, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla i Zenica 19, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj i Zvornik 20, Grude i Trebinje 21, Stolac 23, Mostar i Neum 24 stepena.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, ponegdje u sjeveroistočnim područjima može pasti i malo kiše. Tokom dana, u većem djelu zemlje sa kišom, pljuskovma i grmljavinom. Uz kišu moguća je i pojava grada.

Vjetrar slab, na momente i umjeren sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 22 do 28, na jugu do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Više svježine u noći i tokom jutra, uz mirniji san, povoljno će djelovati na većinu stanovništva, a tegobe kod osjetljivih osoba ne bi trebale biti suviše izražene. T

Temperature će biti u okviru vrijednosti uobičajenih za ovaj period, pri tome je u drugom dijelu dana, uz izraženiji osjećaj sparine, poželjno umanjiti aktivnosti.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija saobraćaja u gradskim područjima

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačanog intenziteta, posebno u gradskim centrima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Sanacioni radovi izvode se na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, zbog čega je na snazi obustava saobraćaja. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

U toku su i sanacioni radovi u tunelu Vranduk, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično. Zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog istražnih radova danas i sutra u vremenu od 07 do 17 sati, jednom trakom saobraća  se na regionalnom putu R-413 Turbe-Banja Luka u mjestu Stokanići.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)