Kolegij gradonačelnika: Uslov za nastavak pregovora je trenutna deblokada deponije i odvoz smeća s ulica grada

Na današnjoj proširenoj sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Mostara, na kojoj su bili prisutni i direktori javnih gradskih preduzeća Komos, Komunalno, Parkovi i Deponija, jedina tačka dnevnog reda bila je rješavanje problema odlaganja komunalnog otpada na regionalnu sanitarnu deponiju JP Deponija, saopšteno je iz Gradske uparve Mostar.

Tokom sjednice pristigao je zahtjev za sastankom od strane inicijative građana „Jer nas se tiče“. Na onovu tog zahtjeva, na kolegiju je jednoglasno zaključeno kako je uslov za nastavak razgovora da se izvrši trenutna deblokada deponije i osigura nesmetano odlaganje komunalnog otpada s ulica grada.

Ukoliko se to osigura Grad je spreman za nastavak razgovora i to sa grupom koja ima legitimitet za razgovore.

Budući da grupa koja je do sada pregovarala i postavljala zahtjeve je dobila obećanje da će  zahtjevi biti ispunjeni od strane Grada, uz uslov da se deponija deblokira, osim jednog za koji grad nije nadležan, a tiče se premještanja deponije na drugu lokaciju sa lokacije Uborak u roku godine dana, što je u nadležnosti viših nivoa vlasti, čime je pokazala da nije bila legitimna, jer su morali ići da provjere svoj dogovor.

Usljed desetodnevne blokade deponije, svi građani Mostara, privredni subjekti i javne institucije trpe štetu, a prijeti im mogućnost izbijanja epidemije.

Na kolegiju je stoga zaključeno da se večeras u 20 sati održi vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)