Podignuta optužnica protiv tri osobe za razbojništvo u Austriji i smrt starice

Tužilaštvo BiH, u saradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo je optužnicu protiv trojice državljana BiH, koji su učestvovali u izvršenju krivičnog djela, usljed čijih posljedica je smrtno stradala državljanka Austrije, nakon čega su pobjegli u BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Feralda Gazibarića Gučanina, zv. „Ferdo“, rođenog 1971. godine u Travniku, Olivera Sivonjića zv.“Oli“, rođenog 1970. godine u Travniku  i Dalibora Ivančevića, rođenog 1975. godine u Banja Luci

Sva trojica optuženih su ranije osuđivani.

Optuženi se terete da su u proljeće 2011. godine, došli na područje Republike Austrije, te zajedno sa još dvije osobe, pristupili organizovanoj kriminalnoj grupi, osnovanoj radi izvršenja teških krivičnih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove građana Austrije, radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi.

Prilikom provalne krađe, 20.04.2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću austrijske državljanke Elisabeth F. u mjestu Gosau, Austrija, te činili razbojničku pljačku, optuženi su vezali staricu koja se usljed buke probudila, te je ostavili vezanu i začepljenih usta sa tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti austrijske državljanke.

Optuženi se terete za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ BiH i razbojnička krađa iz člana 288. KZ FBiH.

Dvojica počinilaca ovog krivičnog djela, ranije su uhapšena i osuđena u Austriji, a preostala trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne saradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)