Potvrđena optužnica protiv oca koji je na Pagu bacio djecu s balkona

Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je u utorak optužnicu protiv 54. godišnjeg Josipa Rođaka, koji je 28. februara ove godine svoje četvoro maloljetne djece bacio s drugog sprata porodične kuće na Pagu.

Na potvrđivanju optužnice optuženik nije lično prisustvovao nego putem video linka, jer se već neko vrijeme nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Optužnica će sada biti upućena raspravnom vijeću koje će sazvati raspravu, najvjerovatnije na jesen, kazao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Rođak je optužen za četiri krivična djela pokušaja teškog ubistva, za što mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Zadarsko Županijsko državno tužilaštvo u maju je podiglo optužnicu za četiri teška pokušaja ubistva protiv 54. godišnjeg oca, koji je 28. februara četvoro maloljetne djece bacio s prvog sprata porodične kuće u Pagu, s visine oko šest metara.

Glasnogovornik zadarskoga Županijskoga državnog tužilaštva Duško Berović rekao je da je za završetak istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54. godišnjak nije bio neuračunljiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. To znači da će mu se suditi u tzv. redovnom postupku, iako će rasprave biti tajne “jer je riječ o zaštiti interesa djece”, prenosi Hina.

(Fena)