Sunčano i toplo

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac 14, Drvar, Jajce 15, Banja Luka, Livno, Sanski Most, Sarajevo 18, Bihać, Srebrenica, Trebinje 19, Brčko, Grude, Prijedor, Stolac, Zenica 20, Bijeljina, Doboj, Mostar, Tuzla, Zvornik 21, Gradačac 22, Neum 23 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima porast naoblačenja, u većem dijelu naše zemlje, može usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjeren u Posavini sjeveroistočni, a u ostalim područjima jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 27 do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Djelimično osvježenje i nešto niže temperature vazduha tokom noći i jutra, ugodno će djelovati na većinu populacije.

U drugom dijelu dana moguć je pojačan osjećaj sparine, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Sanacioni radovi izvode se na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5), zbog čega je na snazi obustava saobraćaja. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

U toku su i sanacioni radovi u tunelu Vranduk, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično. Zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog istražnih radova danas u vremenu od 07 do 17 sati jednom trakom saobraćat će se na regionalnom putu R-413 Turbe-Banja Luka (u mjestu Stokanići).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)