Tužilaštvo BiH: Osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević

S obzirom da je, 21. maja, javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno preduzelo niz istražnih radnji, s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 217. KZ BiH (primanje mita ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje mita i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 155. KZ RS.

U navedenom predmetu, saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nastavlja postupak istrage, i u istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informisana.

“Takođe, saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme, prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

Takođe, naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)