Dvije izložbe u MC Pavarotti

U MC Pavarotti održaće se dvije izložbe: Skice Leonarda da Vinčija i Nijema priča o ratnim strahotama, 1915.-1918. – bosanski spomenici na Soškom frontu.

U petak, 21. juna, s početkom u 19 sati, u galeriji Muzičkog centra Pavarotti, biće otvorene dvije izuzetno zanimljive izložbe fotografskog dokumentarnog filma, odnosno izložba Goriškog istraživača Vilija Prinčića, pod naslovom “Nijema priča o ratnim strahotama, 1915.-1918. – bosanski spomenici na Soškom frontu”, i dokumentarni film “Skice Leonarda da Vinčija”.

Izložba Prinčiča je prava predstava okrutnih i neljudskih tragedija, koje su bosanski i drugi vojnici doživjeli prije stotinu godina na Soškom frontu. Zajednički cilj je da se prezentacijom bosanskih spomenika na Soškom frontu podsjeti na tragediju Prvog svjetskog rata, dok bi, u isto vrijeme, izložba trebala biti poklon palim borcima bosanskih jedinica.

Serija skica Leonarda da Vinčija dio je projekta „Leonardo bez granica“, koji je planiran od strane Doma kulture Gorizia, u saradnji sa muzejom Leonardo da Vinči u Firenci, a povodom 500. godišnjice smrti velikog italijanskog genija.

Partneri i sponzori projekta i izložbe u Mostaru su Udruženje žena Univerzum iz Mostara, Italijanska regija Friuli Venezia Giulia, Dom kulture u Gorici, Prospot (Slo), Soška fronta iz Nove Gorice (Slo), Skgz i Muzički centar  Pavarotti.

U petak će se na svečanosti otvaranja, tj. konferencije o Leonardu, obratiti italijansko/bosanska spisateljica Enisa Bukvić, direktor Doma kulture u Gorici Igor Komel, goriški istraživač Vili Prinčič, prof. Pija Lesnik (Slo), pisac iz Gorice Andrea Bellavite i direktor Muzičkog centra Pavarotti, Elvedin Nezirović.

Izložbe će biti otvorene do 5. jula u galeriji MC Pavarotti.

Mili Tiro

(NovaSloboda.ba)