Miroslav Lajčak: Dvije škole pod jednim krovom sramotna praksa

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili predsjedavajućeg OSCE-a i ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčáka, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su rad OSCE-a veoma korisnim i zahvalili predsjedavajućem OSCE-a na dosadašnjoj dugogodišnjoj misiji te međunarodne organizacije u našoj zemlji, te asistenciji koju su njeni službenici pružili u organizovanju više demokratskih izbornih procesa u BiH.

Informisali su predsjedavajućeg OSCE-a o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH.

Predsjedavajući OSCE-a napomenuo je da u BiH prevashodno dolazi u tom kapacitetu, ali da se, kao aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Republike i bivši visoki predstavnik u BiH, interesuje i za napredak BiH ka evroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući OSCE-a Lajčák je posebno istakao pitanje razdvajanja djece na osnovu etničke pripadnosti u tzv. dvjema školama pod jednim krovom, ocijenivši tu praksu sramotnom.

Članovi Predsjedništva BiH su tom prilikom istakli da su upoznati sa zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminacionog procesa i izrazili nadu da će OSCE ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju konkretno tog problema, ali i drugih pitanja segregacije i neravnopravnosti, kao što je, na primjer, korištenje službenih jezika u BiH na cijeloj teritoriji države.

Razgovarano je i mogućnosti uvođenja tehničkih rješenja u sklopu pilot-projekta za naredne opštinske izbore, koji bi trebali smanjiti izborne prevare.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

S. R.

(NovaSloboda.ba)