Odlagalište Uborak deblokirano, čiste se mostarske ulice

Nakon što je jutros postignut dogovor o deblokadi regionalnog deponija Uborak, mostarska komunalna preduzeća krenula su s čišćenjem mostarskih ulica i odvozom smeća.

Mještani sjevernog dijela Mostara proteklih deset dana sprječavali su odlaganje otpada na regionalnom odlagalištu, pa su vrlo brzo mostarske ulice bile zatrpane raznim otpadom.

Problemi s deponovanjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kome je registrovana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina deponovano na Uborku i da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

U četvrtak ujutro mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i mještani su postigli su dogovor o deblokadi deponija.

Prema potpisanom sporazumu, dogovoreno je trenutna deblokada odlagališta, te formiranje posebnog stručnog tima, koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Gradonačelnik Bešlić istakao je kako je sretan što je postignut sporazum iako, kako je rekao, njegova realizacija neće biti jednostavna.

“Ovo rješenje neće biti jednostavno, jer iznaći novu lokaciju i izmijeniti prostorne planove Federacije, kantona i grada zahtjeva vrijeme. Treba izraditi i projektnu dokumentaciju, pa tek onda tražiti sredstva da se sve to napravi. Moja bi molba bila da se poštuje sve što smo dogovorili sa svake strane i mislim da će situacija biti još bolja”, poručio je gradonačelnik.

(Fena)