Sunčano i toplo, popodne naoblačenje s kišom

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme. Po kotlinama Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 steepeni, Bugojno, Ivan Sedlo 15, Jajce, Sokolac, Srebrenica 16, Drvar 17, Livno, Sarajevo, Zenica 18, Sanski Most, Tuzla, Zvornik 19, Bihać 20, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Grude, Stolac, Trebinje 21, Mostar 22, Brčko, Neum 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima u Bosni i na sjeveru Hercegovine umjeren porast naoblačenja može usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 26 do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na raspoloženje većine ljudi.

Pri tome bi osjetljive osobe trebale posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

Poslijepodnevni sati će biti manje ugodni u odnosu na prvi dio dana, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Izvjesno olakšanje, uslijediće sa nešto nižim temperaturama tokom noći.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

U većem dijelu BiH ovog jutra saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a skrećemo pažnju na jutarnju maglu na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)