Vlada FBiH podržala Mostar za Evropsku prijestonicu kulture

Vlada je dala punu podršku Gradu Mostaru povodom kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, te zaključila da preuzima dijelom obvezu financiranja infrastrukturnih i programskih sadržaja potrebnih za ovu kandidaturu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Grad Mostar je obavezan kontinuirano obavještavati Vladu Federacije BiH o aktivnostima.

U okviru Foruma 2024., koga čine uposlenici kulturnih ustanova, javni, medijski i drugi radnici, pokrenuta je inicijativa za kandidaturu Grada Mostara za dobijanje titule evropske prijestonice kulture 2024. godine (EPK).

Prva faza kandidature, izrada Aplikacijske knjige, uspješno je okončana ulaskom Grada Mostara u drugi krug takmičenja za titulu EPK 2024.

Kandidatura za EPK podrazumijeva osmišljavanje kulturnih programa koji će biti provođeni u toj godini, te infrastrukturne projekte koji bi za dio tih potreba bili izgrađeni, rekonstruisani ili uređeni.

Budući da se radi o kulturnom projektu od značaja za FBiH i BiH i da ga je nemoguće realizovati bez podrške svih nivoa vlasti u FBiH, bilo je neophodno uključenje Vlade Federacije BiH, navodi se u saopštenju.

(Fena)