Žena koja će „polirati“ James Bonda

Phoebe Waller-Bridge (33), odgovorna za prljavo-zabavnu seriju „Fleabag,“ sada će „polirati“ tajnog agenta 007.

Jednom se Fleabag okrenula prema svom ocu i kazala mu:”Imam strašan osjećaj da sam pohlepna, perverzna, sebična, ravnodušna, cinična, izopačena, moralno bankrotirana žena koja se čak ne može ni nazvati feministkinjom.” Otac joj odgovara: “To sve si dobila od svoje majke“. Od njene majke, koja je umrla od raka dojke, a njoj se najviše svidjelo, kako kaže, kada je stajala na njenom grobu; njena majka, koju je nakon smrti zamijenila njena kuma, kasnije hipi umjetnica, čija je omiljena tema bila seks.

Skoro svaka minuta, u međuvremenu već dvanaeste epizode serije „Fleabag“, puna je besprimjernih i tajnovitih gegova, puna trenutaka u kojima gledaoci misle „Valjda neće sada…“. Međutim, ona će se ispred debelog bankarskog službenika, sa kojim pregovara o kreditu, pojaviti potpuno gola.

Dopušta sebi da je katolički sveštenik poljubi u ispovjedaonici. I uvijek se raduje monstruoznostima, okrećući lice kameri, kao što je to volio da radi Francis Underwood u „Kući karata“, komentarišući pri tome šta se dešava.

Naravno iza „Fleabaga“ nalazi se Phoebe Waller Bridge, iz Londona, glumica i scenarista, čiji vicevi su tako prljavi, kao i seks koga ismijava. Upravo sada, dobila je novi posao: „script doctor“, za popravku scenarija na novom filmu o Jamesu Bondu, koji se upravo snima. Scenarij za film bi trebalo uraditi bolje (prljavije?), navodno na zahtijev glavnog glumca Daniela Craiga. I ona sama je znatiželjna, koliko će feminizma prokrijumčariti u film. Radi se o tome, kako pojedine likove učiniti životnijim.

Čini se da već naziremo o čemu se radi. Ako jedna Bond-djevojka uspije da ismije  agenta 007, to može doći samo od strane Waller-Bridge, koja je trenutno najvickastija žena na TV.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)