Cijene hrane i pića u BiH iznosile 76 posto od prosječog nivoa cijena EU-a

U 2018. godini nivo cijena usporedive košarice hrane i bezalkoholnih pića širom Evropske unije bio je dvostruko veći u najskupljoj državi članici nego u najjeftinijoj državi članici. Tako je Danska 2018. godine imala najviši nivo cijena za hranu i bezalkoholna pića u EU, i to za 130 posto višu od prosječnog evropskog nivoa evropskog nivoa, objavio je u četvrtak Eurostat, statistički ured Evropske unije.

Na suprotnom kraju ljestvice, najniži nivo cijena zabilježena je u Rumuniji i iznosio je 66 posto od prosječnog nivoa cijena potrošačke korpe.

Najveći dispariteti cijena zabilježeni su za duhan, kod koga su cijene bile i do četiri puta veće u najskupljim državama članicama nego u najjeftinijim.

Najniži niovi cijena u pojedinačnim članicama zemalja Evropske unije zabilježeni su u Bugarskoj, i to 49 posto prosjeka EU, Poljskoj 60 posto i Hrvatskoj 62 posto, a najviše u Velikoj Britaniji, i to 204 posto prosječne cijene duhanskih proizvoda u Uniji, Irskoj 201 posto i Francuskoj 141 posto.

Istraživanje nivoa cijena hrane, pića i duhana je osim u zemljama EU-a, provedeno u još 9 evropskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u našoj zemlji u 2018. godini su iznosile 76 posto od prosječnog nivoa cijena EU-a, dok su cijene duhanskih proizvoda jeftinije 55 posto od prosječnog nivoa cijena duhanskih proizvoda u EU.

(Fena)