Sunčano i toplo, naoblačenje popodne

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo 14, Jajce, Sokolac 15, Drvar 16, Livno, Sarajevo 17, Srebrenica, Zenica 18, Bihać, Sanski Most 19, Zvornik 20, Grude, Mostar, Prijedor, Tuzla 21, Banja Luka, Stolac, Trebinje 22, Bijeljina, Neum 23, Brčko, Gradačac 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblačenja poslije podne. U drugom dijelu dana u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 28 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz više svježine, tokom noći i u jutarnjim satima će biti ugodnije.

Poslije podne, usljed porasta temperatura i mogućih pljuskova, kod osjetljivih osoba su moguće izraženije tegobe, ponajviše u vidu malaksalosti, glavobolje i promjene raspoloženja.

Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi redukovati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Očekuje se povećan promet vozila

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Mrkonjić Grad-Crna Rijeka.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera. Putnička vozila mogu koristiti alternativni pravac Zenica-Tetovo-Nemila.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Najavljen je početak radova na sanaciji kolovoza na magistralnom putu M-5 Vitez- Nova Bila, na mjestu izvođenja radova vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Donji Vakuf-Travnik, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima na sjeveru BiH pojačana je frekvencija vozila na ulazu u našu zemlju, izdvajamao granične prelaze Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Na jugu BiH, duža zadržavanja bilježimo na graničnom prelazu Doljani. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.