Glavno vijeće HNS-a protiv uspostavljanja entitetskih rezervnih sastava policije

Glavno vijeće HNS-a BiH smatra neprihvatljivim uspostavljanje rezervnog sastava policije na entitetskim nivoima, te se zalaže za dodatno opremanje i edukaciju postojećih policijskih službenika kako bi se taj aparat učinio što efikasnijim, uz eventualno popunjavanje nedostajućih policijskih službenika.

Zaključeno je to na današnjoj sjednici Vijeća, na kojoj se raspravljalo o aktuelnim bezbjedonosnim izazovima koji se odnose na državni nivo, među kojima i o prijedlogu za uspostavljanje rezervnog sastava policije na entitetskim nivoima.

“Za Glavno vijeće HNS-a, ovakvo uvođenje rezervnog sastava policije je u potpunosti neprihvatljivo. HNS se zalaže za dodatno opremanje i edukaciju postojećih policijskih službenika, kako bi se ovaj aparat učinio što efikasnijim, uz eventualno popunjavanje nedostajućih policijskih službenika, vodeći računa o onim upravama gdje realno postoji potreba kako ne bi došlo do ugrožavanja osnovnih elemenata bezbjednosti”, navodi u saopštenju Glavno vijeće HNS-a.

Vijeće smatra kako je neophodan veći stepen koordinacije i saradnje između svih policijskih agencija, a što bi zasigurno rezultiralo većom efikasnošću na otkrivanju i sprječavanju svih oblika krivičnih dijela, pa i onih koja se odnose na ilegalne migracije.

Kao jedan od izazova o kojem se raspravljalo je i sve veći priljev ilegalnih migranata koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Rukovodilac Odjela za analitiku i nacionalnu bezbjednostVijeća Mijo Krešić istakao je kako zbog nepostojanja jedinstvene državne strategije, koja bi kvalitetno odgovorila na ovo pitanje, danas postoji vrlo konfuzno stanje unutar institucija, koje bi trebale odgovoriti na ovaj problem.

“Rezultat toga je da svaki od nivoa vlasti kreira vlastitu politiku. Od samog početka ulaska ilegalnih migranata, nema dosljedne primjene Zakona o azilu, Zakona o strancima, kao i zajedničke sinergije, koja bi Graničnoj policiji BiH omogućila da učini granicu što manje propusnom za ulazak ilegalnih migranata”, smatra Krešić.

On ističe kako danas u BiH postoji na hiljade ilegalnih migranata, za koje ne postoji pouzdano utvrđen identitet, evidentno je učestalo narušavanje javnog reda i mira, te počinjenje krivičnih djela od strane ilegalnih migranata, koji se slobodno kreću teritorijem države.

Zbog toga bi, smatra Krešić, trebalo dosljedno primijeniti pozitivne zakonske odredbe prema njima, a što bi značilo i mjeru protjerivanja iz BiH.

Istakao je kako veliki problem predstavlja i neformiranje vlasti na državnom nivou, što smanjuje kapacitet države u okviru koordiniranja regionalne saradnje i razmjene informacija.

“Bez zajedničke strategije i zajedničkog nastupa, nema kvalitetnog odgovora na ovu problematiku”, zaključio je Krešić.

Glavno vijeće HNS-a smatra da i posljednja događanja oko formiranja “prihvatnog centra” Vučjak, uprkos protivljenju i preporukama Evropske komisije, dodatno komplikuju situaciju u navedenoj oblasti.

“Važno je ojačati kapacitet državne Granične policije, kako bi se odgovorilo na ove probleme, jer sve ukazuje da trenutni broj graničnih policajaca i njihova tehnička opremljenost nisu adekvatni situaciji u kojoj se BiH nalazi. Posebno treba raditi na zaustavljanju organizovanog kriminala, koji je povezan sa ulaskom i krijumčarenjem ilegalnih migranta”, zaključeno je na sjednici.

(Fena)