Premijerno odigrana predstava „To“ u mostarskom Narodnom pozorištu

Višeminutnim aplauzom publika je sinoć u mostarskom Narodnom pozorištu tri puta vraćala na bis glumce premijerno odigrane predstave „To“ Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme. Glumačku postavu čini ansambl NPM-a: Emir Spahić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Goran Lozo, Ajla Hamzić, Šerif Aljić, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac i Amela Kreso. Scenografiju predstave potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a muziku Zvonimir Dusper Dus.

Riječ je o predstavi koja je nakon 40 godina ponovno na sceni Narodnog pozorišta Mostar. Predstava „To“ dešava se tokom talačke krize, a radnja drame smještena je na periferiju grada u jednoj kafani ili krčmi u kojoj se nađu, kao u nekom socijalnom agregatu, polusvijeti ljudi koji su na društvenoj ljestvici nisko strukturirani, tramvajdžija, nosač, pjevačica, konobar, i protagonisti, tzv. općenito nazvani gost i brat.

Nakon odigrane predstave, uz oproštajne riječi direkora NPM-a Almira Mujkanovića, u zasluženu penziju ispraćen je dugogodišnji glumac, prvak drame NPM-a Šerif Aljić, koga je publika nagradila dugotrajnim aplauzom i ovacijama, što pokazuje koliki trag je ovaj glumac svojim radom i djelovanjem ostavio na mostarsku publiku.

Druženje nakon izvođenja nastavljeno je uz koktel u foajeu NPM-a.

Večeras je na repertoaru prva repriza predstave „To“ sa početkom u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a.

Cijena ulaznice za prvu reprizu predstave „To“ iznosi 10 KM.

(NovaSloboda.ba)