Završena Treća međunarodna naučna konferencija „Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije BiH u EU“

U organizaciji Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u Mostaru je završena Konferencija „Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“.

Drugog dana Konferencije, održane na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u okviru nekoliko sesija predstavljeni su brojni naučnoistraživački radovi posvećeni različitim aspektima integracije BiH u EU, te iskustvima drugih zemalja čiji su autori ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz inostranstva.

„Izuzetno smo zadovoljni brojem prijavljenih radova i interesom akademske zajednice, ali i šire javnosti za našu Konferenciju. Pokretanjem i održavanjem ove Konferencije, nastojali smo dati svoj doprinos unapređenju naučnoistraživačkog rada na našim univerzitetima, ali i jačanju uloge javnih visokoškolskih institucija u BiH“, izjavili su organizatori Konferencije.

Konferenciju je u četvrtak, u Centru za kulturu, svečano otvorio dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je održao i plenarno izlaganje na temu „Bosna i Hercegovina u procesu EU integracija“.

U uvodnom obraćanju, prisutnima su se obratili prof. dr. Alena Huseinbegović, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru“ i predsjednica Organizacionog odbora Konferencije; prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru; mr. Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke prof. dr. Elvire Dilberović, Selma Dazdarević-Jašarević, stručna savjetnica u Direkciji za evropske integracije i prof. dr. Azra Bajramović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Poseban doprinos tokom prvog dana Konferencije dali su izlagači, prof. dr. Edin Rizvanović, koji je govorio na temu „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – osnov i okvir za integracijski proces“ i doc. dr. Elmir Babović, čija je tema bila „Spoj IT i biznisa u razvoju informacionih sistema – Problemi u razumijevanju na relaciji IT-biznis i konkurentnost bosanskohercegovačkih IT kompanija na globalnom tržištu“.

Na kraju prvog dana Konferencije, održana je Panel diskusija na temu „Konkurentnost bosanskohercegovačke privrede u kontekstu integracijskih procesa“. Moderator Panel diskusije bio je prof. dr. Damir Zaklan sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, dok su učesnici bili prof. dr. Azra Hadžiahmetović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu; Mirsad Jašarspahić, podpredsjednik Privredne komore FBiH, Tatjana Vučić, izvršna direktorica BIT Alijanse, Sanel Halilbegović, finansijski analitičar, prof. dr. Adil Trgo sa Ekonomsog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i doc. dr. Elmir Babović sa Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj zvanica iz akademske, javne, političke i društvene zajednice.

(NovaSloboda.ba)