Japan: Puž izazvao haos u željezničkom saobraćaju

Glavnookrivljeni za kratki spoj koji je prošlog mjeseca izazvao haos u japanskom željezničkom saobraćaju je puž, objavili su japanski dužnosnici, a prenosi BBC.

Više od 12.000 putnika bilo je pogođeno haosom, u kome je zbog nestanka struje prestalo voziti gotovo 30 vozova na ostrvu Kyushu zbog akcije puža. Njegovi ostaci pronađeni su u uređaju pokraj tračnica, objavile su Japanske željeznice.

Slučaj je sličan onom iz 2016. godine, kada je u velikom evropskom hadronskom sudarivaču haos izazvala lasica, koja je pregrizla izolaciju u visokonaponskom transformatoru, izazivajući kratki spoj koji je zaustavio rad stroja, prenosi Hina.

Prema japanskim medjiima puž se provukao kroz pukotinu i uvukao u uređaj, te izazvao kratki spoj na prekidaču opterećenja.

Njegov britanski rođak postao je 2011. godine slavan kad se uvukao u kutiju za upravljanje saobraćajnom signalizacijom u sjevernom britanskom gradu Darlingotnu i izazvao kratki spoj, koji je rezultirao isključenim semaforima i saobraćajnim haosom.

(Fena)