Priznanje o lažnim slikama iz Černobila

Prije nekoliko dana, svijet je bio užasnut snimcima polugolog modela Veronike Rocheve (23), kako je ispod slika bilo napisano, među ruševinama nekadašnjeg nuklearnog reaktora u Černobilu.

Pljuštale su kritike i napadi, uz pitanja, zar neko zarad fotografija može rizikovati svoj život, ali tim postupkom dati poruku i drugima, da učine to isto.

Nekoliko dana kasnije, oglasila se i sam Veronika, tvrdeći da slike nisu uopšte napravljene u Černobilu, nego hiljadama kilometara daleko.

Britanski „Sun“ je citirao djevojku:“ To zapravo nije bilo u Pripyatu, gradu u blizini nekadašnje nuklearke Černobil. Snimke smo pravili u jednoj napuštenoj lokaciji u Novosibirsku“.

Pri tome, Pripyat u Ukrajini nalazi se ne samo u drugoj zemlji, nego i nevjerovatnih 3.500 kolometara daleko od Novosibirska. Do čitave uzbune je došlo, pošto je influencerka uz njene fotografije stavila oznaku mjesta Pripyat.

„Moje slike uopšte nisu iz Černobila. Nemam pojma zašto smo stavili Pripyat. Možda, što je napuštena lokacija u Novosibirsku bila veoma slična Pripyatu“, kazala je Veronika.

Nuklearni reaktor Černobil je nakon nuklearne katastrofe 26. aprila 1986. godine očišćen, zaštićen, a grad Pripyat, na istoimenoj rijeci, od tada je napušten. Zračenje je, i pored mjera zaštite, bilo toliko veliko da mjesto više nije bio za stanovanje.

Uz njeno izvinjenje, insragram model kaže da ni pod kojim uslovima nije imala namjeru da povrijedi ili uvrijedi ljude, jer to što se tada dogodilo, velika je tragedija.

„Mislili smo da će to vidjeti samo naši prijatelji, te da slike neće izazvati toliko negativnih reakcija. Nismo razmišljali o posljedicama“.

Priznanjem se barem pola prašta.

(bild)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)