Protest “Jedan od pet miliona”: O Srbiji odlučuju “nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata”

Zahtjev da ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog “svoje bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju” upućen je sinoć sa 29. po redu protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu, uz ocjenu da o zemlji danas odlučuju “nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata”.

Učesnici sinoćnjeg protesta, koji je bio posvećen stanju u prosvjeti, su, tokom šetnje, došli da zgrade Radiotelevizije Srbije i izlijepili je slikama građana koji su bili izloženi “nasilju vlasti”, kao odgovor što “nikome od njih nije omogućeno da se obrati u programu te televizije”.

Protest je počeo, po običaju, kod Terazijske česme, gdje su održani poznati protesti početkom devedesetih godina protiv tadašnje vlasti, odakle je portparolka Sindikata prosvjetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović poručila da je Šarčević “pokušao da zamagli svoju odgovornost i za posljednja dešavanja kod polaganja mature i optuži niz ljudi”.

“Šarčević je obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura biti bolje možda, ali ne sa njim”, poručila je sinoć kod Terazijske česme.

Ona je rekla da njeni đaci “žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gdje se vlada nepotizmom i lažnim diplomama”.

Ona je napomenula da se danas sa vrha vlasti u državi izgovaraju velike riječi o brzoj digitalizaciji, dok istovremeno jedna petina škola nema uređen sanitarni čvor, a 550 škola je bez fiskulturne sale.

Prema njenim riječima, vlast šalje obećanja kao “sedativ” kako bi umirila kritičku svijest građana.

Predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da otpočinje potpisivanje peticije, kako bi se smanjila količina rijaliti programa na televizijama i uveli programi za djecu i maloletnike.

“Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa”, poručio je Manojlović.

On je istakao da je borba protiv sadašnjeg sistema vlasti “test normalnosti i zdravog razuma”.

“Mi ćemo uspjeti, ali treba strpljenja. Ne sumnjajte, napravićemo normalnu zemlju”, rekao je Manojlović.

Jedan od najmlađih organizatora protesta “Jedan od pet miliona”, kako je predstavljen, Martin Bežinarević, rekao je da će se uvijek boriti da se njegovo i drugačije mišljenje čuje.

“Vjerujem da možemo da uspostavimo normalne institucije”, rekao je on.

Okupljeni su krenuli u protestnu šetnju noseći na čelu povorke veliki transparent “Jedan od pet miliona”.

Kod zgrade RTS, jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, rekao je da je toj medijskoj kući “izgleda okej kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poziva na nasilje” i dodao da je ta televizija “sluga režima”.

“Vi ste lažna narodna televizija i samo jedan šraf vlasti”, rekao je Marković, kod zgrade RTS čija su ulazna vrata prekvirena i naljepnicama “Stop nasilju budi normalan”.

On je poručio i da opozicija treba da nastavi sa bojkotom parlamenta.

Time je i okončan sinoćnji protest, uz poruku da se protesti nastavljaju i pozivom na naredno okupljanje.

(Beta)