Relizovana prva faza projekta „Razlike nas spajaju“

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, neformalna grupa CRO-e realizovala je prvu fazu projekta.

Projekat je zamišljen na način da grupa mladih iz Tuzle posjeti Mostar u prvoj fazi, a u drugoj bi bila uzvratna posjeta.

Mladi iz Tuzle su u sklopu posjete Mostaru, prvo su posjetili Omladinski klub PRONI, gdje ih je pozdravila koordinatorica projekta Tajma Tiro, trener – edukator Hasib Jahić, te koordinatorica PRONI-ja Adina Halilović. Nakon toga je uslijedila otvorena diskusija učesnika projekta, čiji su moderatori bili predstavnici debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru.

Kasnije je uslijedila posjeta Vijeću mladih Grada Mostara kao krovne organizacije mladih u Mostaru. Tu je domaćin bio Ivo Čarapina, predsjedavajući Skupštine, koji je predstavio VM GM.

Poslije toga, Hasib Jahić je održao radionicu „Mladi i etnički identitet/ko sam ja? Ko si ti?“

Održane su i radionice „Interkulturalni dijalogi mladih“ i „Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja“.u sklopu radionica gledali su i dokumentarac s asnažnim porukama ratne tematike, koji su kasnije imali priliku komentarisati.

Mladi su imali priliku obići i znamenitosti Grada Mostara, te Franjevačku i Pravoslavnu crkvu. Cilj posjete je bio pokazati bogastvo različitosti, te da Mostar, ipak, nije „grad slučaj“, nego grad u koji će se rado vraćati. U sklopu posjete Pravoslavnoj crkvi, posjetili su i vladičanski dvor, gdje su imali priliku poslušati predavanje paroha Radivoja Krulja na temu „Suživot juče, danas i sutra“.

Na kraju, održan je team building i zajednička večera, koja je poslužila umrežavanju i jačanju mladih.

(NovaSloboda.ba)