Grad Mostar potpisao Protokol saradnje sa Centrom za zaštitu životinja

Grad Mostar potpisao je Protokol saradnje sa Centrom za zaštitu životinja  „Animal Care Center Mostar“, čiji je cilj trajno i humano rješavanj problema pasa lutalica na području HNK-a , sukladno Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kao i drugim lokalnim  zakonima i EU standardima, saopšteno je iz Odjela za privredne, komunalne i inspekcijske poslove – Službe za komunalne poslove i okolinu GU Mostar.

Svi oni  koji imaju  svoje kućne ljubimce i koji na području  Grada Mostara  primijete pse lutalice bez markice (koji nisu veterinarski obrađeni)  mogu se  obratiti Centru za zaštitu  životinja  „Animal  care Center” sa sjedištem u ulici fra Didaka Buntića br. 144 Mostar.

Centar za zaštitu životinja „Animal  Care  Center“ Mostar  će putem Protokola saradnje  sa Gradom  Mostarom vršiti besplatnu kastraciju/sterilizaciju svih vlasničkih pasa i pasa lutalica u cilju  stabilizacije njihovog daljeg razmnožavanja  stvaranja  novih generacija napuštenih pasa lutalica.

Isto  tako, građani  Grada Mostara  se  Službi  za komunalne poslove i  okolinu  Grada Mostara mogu obratiti za obavljanje  kafilerijskih  usluga sukladno Zakonu  o komunalnoj djelatnosti HNK-a („Sl.novine HNK-a“ 4/16),  gdje se  podrazumijevaju poslovi stalnog i sigurnog uklanjanja leševa životinja sa javnih površina.       

(NovaSloboda.ba)