Komšić zatražio izvinjenje zbog Dačićevog negiranja zločina u Prijedoru

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je izjavu ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, koji je negirao postojanje logora u Prijedoru, kao i zločine ubistava i mučenja koja su izvršena tokom počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom općine Prijedor.

Komšić je kazao da su logori Omarska, Keratern, Tronopolje i druga stratišta bili najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata, te da o razmjerima zločina koji su počinjeni u Prijedoru najbolje govore relevantne presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

On je podsjetio da su pred tim sudom upravo zbog zločina počinjenih u logorima Omarska, Keratern i Trnopolje osuđeni Duško Tadić, Milomir Stakić, Zoran Žigić, Mlađo Radić, Duško Sikircica, Miroslav Kvočka, Željko Mejakić, Darko Mrđa i drugi.

“Nepoštivanje osnovnih postulata međunarodnog prava potpuno diskvalifikuje Ivicu Dačića od poslova ministra vanjskih poslova Republike Srbije”, stav je Komšića.

Istakao je da je varbarskim činom negiranja zločina u prijedorskim koncentracionim logorima i nepoštivanjem pravosnažnih presuda međunarodnog suda, Dačić za jedan korak udaljio Srbiju od civilizovanog svijeta, i na najgrublji način uvrijedio sve žrtve miloševićevsko-četničkog projekta uništenja BiH.

“S takvima ne možemo niti ćemo ikada, jer ne uvažavaju presude međunarodnih sudova, tražiti takozvani zajednički imenitelj o dešavanjima iz devedesetih”,kazao je Komšić.

Stoga je zatražio kao član Predsjedništva BiH od Vlade i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da odmah upute izvinjenje porodicama žrtava zbog ovog necivilizovanog čina.

“U protivnom, može se samo smatrati da je aktuelna i zvanična politika Republike Srbije na tragu iste one politike koja je dovela do genocida i drugih najtežih oblika ratnih zločina”, zaključio je Komšić u saopštenju Predsjedništva BiH.

(Fena)