Preminuo legendarni košarkaš Žarko Varajić, njegov evropski rekord još živi

KOSARKA - ZARKO VARAJIC, bivsi kosarkas Jugoslavije YUG i KK Bosna. Beograd, 26.10.2012. photo:N.Parausic

Legendarni košarkaš Žarko Varajić i kapiten proslavljene generacije Košarkaškog kluba Bosna, s kojom je, 5. aprila 1979. godine u Grenobleu, osvojio titulu prvaka Evrope, preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti.

Varajić će ostati upamćen kao jedan od velikana igre pod obručima. Njegov rekord od 45 poena u finalu Kupa evropskih prvaka protiv italijanskog Varesea, kada je Bosna bila prvak, do danas nije srušen.

Bosna je tada igrala u sastavu: Boro Vučević, Ante Đogić, Predrag Benaček, Boško Bosiočić , Nihad Izić, Ratko Radovanović, Dragan Zrno, Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Sabahudin Bilalović, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić. Almir Dervišbegović, Sulejman Duraković. Trener: Bogdan Tanjević.

Žarko Varajić rođen je u Nikšiću 1951. godine, a kao igrač Bosne tri puta osvajao je prvenstvo države Jugoslavije i dva puta kup. Osim Bosne, igrao je za Sutjesku i Al Ain iz Emirata.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu i zlato na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977. godine.

(NovaSloboda.ba)