Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne je zabilježena kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo, Sokolac 15, Livno 17, Bugojno, Drvar, Jajce, Sarajevo, Tuzla 18, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica 19, Bihać, Zenica, Zvornik 20, Banja Luka, Trebinje 21, Grude, Mostar, Stolac 22, Neum 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. Na jugoistoku Hercegovini poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 20 do 26, na jugu od 27 do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su neznatno povoljnije u većem dijelu zemlje, uz temperature koje će biti u okviru uobičajenih za ljetni period.

Uz kišu i više svježine tokom noći, kao i mirniji san, većina populacije trebala bi se osjećati ugodnije.

Hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba u prvom dijelu dana.

U poslijepodnevnim satima moguć je izraženiji osjećaj sparine, stoga je preporučljivo izbjegavati teže aktivnosti.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog nestabilnog vremena

Zbog vjerske manifestacije „Sv.Ivo“ Podmilačje danas (24.06.) neće biti obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive.

Zbog održavanja vjerske manifestacije „Sv.Ivo“ Podmilačje, danas (24.06.) od 06 do 16 sati na magistralnom putu M-16 Jajce-Podmilačje-Banja Luka zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima. Saobraćaj teretnih vozila će se preusmjeriti putnim pravcima: Jajce-Mrkonjić Grad-Banja Luka, Jajce-Šipovo-Kupres i Travnik-Skender Vakuf-Banja Luka. Također, danas (24.06.) do ponoći na području Srednjobosanskog kantona zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera. Putnička vozila mogu koristiti alternativni pravac R-445 Zenica-Tetovo-Nemila. Napominjemo da su i na ovom pravcu u toku radovi na asfaltiranju, tako da se na mjestima radova saobraća jednom trakom, uz povremene kraće obustave.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)