Za razbojništvo u Privrednoj banci u Mostaru ukupno 25 godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru donio je osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu, kojom je Renata Andačića, Damira Hrnjeza i Krešimira Srbića oglasio krivim zbog krivičnog djela “razbojništva”, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina za Andačića, a po osam godina za Hrnjeza i Srbića.

U kaznu zatvora osuđenicima će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. marta ove godine uračunavajući svo vrijeme pritvora najdalje do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a u Mostaru.

Optuženima se na teret stavljat da su 5. marta 2019. godine, oko 15,15 sati, u ulici Mostarskog bataljona br.27 u Mostaru, s maskama i kacigom na glavi, naoružani pištoljima, ušli u poslovnicu Privredne banke Sarajevo s ciljem da za sebe pribave protivpravnu imovinsku korist.

“Nakon toga su uperili pištolj u zaštitara agencije za fizičku zaštitu koji je vršio osiguranje banke, te ga uz prijetnju razoružali, da bi zatim uz prijetnju službenicama banke i galameći ‘Pljačka je, dajte pare, lezite dolje’ što su one bez pružanja otpora i u strahu za vlastiti život i učinile, iz kase i ladica uzeli novac raznih apoena u ukupnom iznosu od 837,45 KM, 1388 USD, 1.000 DKK i 750 eura, istovremeno naređujući službenicima banke da otvore trezor koji je bio zaključan šifrom, pa u tome nisu uspjeli”, stoji u saopštenju.

Ubrzo nakon toga, ispred banke pristigli su priapdnici policije, koji su blokirali izlaz iz banke, pozivajući optužene da se predaju, što su oni nakon izvjesnog vremena i učinili, te su uhapšeni i privedeni.

(Fena)