General major Trischak preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a

Svečana primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a između odlazećeg general majora Martina Dorfera i nastupajućeg general majora Reinharda Trischaka upriličena je danas u bazi Butmir kod Sarajeva.

Dorfer, koji je bio na čelu misije EUFORA od marta 2018. godine, rekao je na press konferenciji uoči ceremonije da je su u proteklih 15 mjeseci ostvarili napredak u rješavanju municije, oružja i eksploziva, deminiranju i registraciji i obilježavanju oružja te izvodili obuke s OS BiH i pružali podršku agencijama za provođenje zakona.

“Po mom mišljenju, članstvo u EU i članstvo u NATO-u ne treba povezivati jedno s drugim već je bolje da se odvijaju paralelno kako ne bi dolazilo do blokada”, rekao je Dorfer.

Novi komandant EUFOR-a general major Reinhard Trischak rekao je da mu je tim imenovanjem ukazana velika čast i da će uložiti veliki napor i iskustvo kako bi opravdao ukazano povjerenje.

“Zadatak EUFOR-a i moja misija za vrijeme koje ću provesti ovdje na dužnosti je da nastavimo pomagati svim ljudima u BiH da žive zajedno u stabilnoj, održivoj, mirnoj i multietničkoj državi, doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju kroz podršku bh. institucijama te posvećeno pomagati OSBiH na putu uspjeha prema evropskim integracijama”. istakao je Trischak. 

Operativni komandant EUFOR-a general pukovnik Olivier Rittimann naglasio je da previše ljudi u BiH i danas živi od toga što održava stare mržnje.

“Zato nam je potreban EUFOR, koji može pedvidjeti moguće pogoršanje bezbjedonosnog i stabilnog okruženja, ali i EUFOR koji je spreman da primi i upravlja mnogo većim rezervnim snagama”, kazao je Rittimann. 

General major Trischak dolazi s pozicije Direktora za vojne politike Ministarstva odbrane Austrije.

Nakon simbolične primopredaje zastave EUFOR-a između odlazećeg i nastupajućeg komandanta, general major Dorfer je odlikovan mađarskom “Medaljom časti za savez”, koju mu je uručio bivši načelnik štaba EUFOR-a Brigadni general Horvath.

(Fena)