Predstavljamo četvrtu epizodu: Porodica Grabo u „smećarskom skandalu“

Upravo u vrijeme kad Mostar i okolinu trese afera smeća, glava porodice Grabo našla se u „smećarskom skandalu“. Naime, u korupcijskom krugu svakako su i komunalne usluge, preko kojih se prečesto „očisti“ više novaca nego smeća.

U ovoj epizodi, naziva „Ispred praga“, vidjećemo kako traženje i davanje novca prljaju društvo i kako je metla nekad preslab alat za čišćenje.
 
Riječ je o četvrtoj epizodi u nizu od deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podići svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom.

Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Režiju, animaciju i dizajn „Obitelji Grabo“ potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta „Korupcija je loša stvar“, u okviru koga je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Četvrtu epizodu pogledajte na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=wgb567zwK1k&feature=youtu.be

Projekt je nastao uz podršku organizacije „European Endowment for Democracy“ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko je porodica Grabo?

U vremenima kad „drugačije ne ide“, porodica Grabo primorana je ići linijom manjeg otpora. pa postaje karika u lancu korupcije, u koju je okovano naše društvo. Članovi ove porodice, koja može biti porodica svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi. Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod ljekara, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, porodicaj Grabo poklanja i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, porodica ne vidi ništa loše, jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.  

(NovaSloboda.ba)