Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac 17, Jajce 18, Drvar, Zenica 19, Doboj, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 20, Prijedor, Zvornik 21, Banja Luka, Bihać, Livno 22, Bijeljina 23, Brčko, Grude 24, Gradačac 25, Trebinje 27, Neum 28, Mostar, Stolac 29 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne je moguć slab pljusak.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 26 do 32, na jugu od 30 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

U centralnim dijelovima, opšta slika će biti ljepša u odnosu na veći dio Hercegovine i sjever zemlje, gdje će preovladavati relativno visoke temperature.

Osjetljive osobe trebale bi posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i štetnog UV zračenja.

Poslijepodnevni sati sparni, manje ugodni u odnosu na prvi dio dana, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Mogući su i problemi sa snom zbog visokih temperatura u noći.

—–

BIHAMK

Vožnju prilagoditi trenutnim uslovima na putu

Magla u jutarnjim satima mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera.

U toku su i radovi na rekonstrukciji raskršća u Vitezu na magistralnom putu M-5. Za vrijeme izvođenja ovih radova, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)