Vijeće za štampu: Zahtijevamo hitnu istragu o prisluškivanju medija u BiH

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija, OSA, prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći spisak tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSAe, u kojoj je navodno naloženo „praćenje i usmjeravanje“ medija u BiH, u cilju priprema za „inkriminaciju politički nepodobnih ljudi“, kako je navedeno u izjavi.

U ime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća, kako se navodi u današnjem saopštenju, zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjavanje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju!

Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu, stav je UO Vijeća za štampu i online medije.

“Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati. U ciju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene”, ističe se na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)