Amerikanac John Roberson oblači dres košarkaške reprezentacije BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bi uskoro trebala dobiti pojačanje na poziciji playmakera u vidu Amerikanca Johna Robersona.

On će u Sarajevo doći 30. juna, kako bi riješio papirologiju, upoznao se sa osobljem KS BiH, a ukoliko sve prođe u najboljem redu, trebao bi se staviti na raspolaganje selektoru Vedranu Bosniću tokom sljedećeg ciklusa kvalifikacija.

Roberson je prethodnu sezonu proveo u Rusiji, u ekipi Eniseyja, gdje je igrao 30 minuta u prosjeku, što je najviše u ovoj ruskoj ekipi. Prosječno je postizao 14.5 poena, bio je drugi strijelac ekipe, a imao je 5.6 asistencija u prosjeku, te dva skoka, 1.6 defanzivnih i 0.4 ofanzivna. Svom veoma dobrom poenterskom učinku je dodao i 2.6 izgubljenih, te 1.1 ukradenu loptu u prosjeku.

U karijeri je igrao u mnogim evropskim klubovima, poput Zlatoroga (Slovenija), Sodertaljea (Švedska), Atomeromua SE (Mađarska), Elan Chalona i ASVEL-a (Francuska), te Eniseyja (Rusija).

Ovaj 30. godišnji playmaker će na mjestu naturalizovanog igrača vjerovatno zamijeniti Alexa Renfroea, koji je bio posljednji Amerikanac u bh. dresu. Prije njega, naturalizovani igrači u dresu naše reprezentacije su bili DJ Cooper, Zack Wright, JR Bremer, Henry Domercant, te Terrel Castle.

(NovaSloboda.ba)