Festival glumca u Konjicu pomjera granice

U Konjicu je sinoć odigrana predstava „Bezruki-Gjymtimi-a behending in spokane“, prema tekstu Martina Mcdonaghe, u režiji Cendrima Rijanija i u izvođenju Albanskog nacionalnog teatra sa sjedištem u Skoplju.

Po prvi put, publika u Konjicu osjetila je atmosferu svjetskih teatarskih festivala, u kojima, istovremeno, pratite tok dramsko-scenskog procesa uz titlovani prevod. Fantastičnom glumom Adema Karage, Lurana Ahmetija, Xhevdeta Jasharija i Armenis Nokshiqi, koji su ovaj komad donijeli na albanskom jeziku, a isti je titlom na video zidu praćen na bosanskom, ostvarena je snažna interakcija. Publika i glumci su naprosto bili jedno. Komentari mnogih gledalaca su se uglavnom odnosili na prepoznavanje emocija, uvjerljivo predstavljanje  karakternih osobina tumačenih likova; kao da su Mcdonagheovi akteri izašli u stvarnost i počeli “kopati” po našim životima kažu konjičani. Na kraju predstave publika je glumce vratila na bis i gromoglasnim aplauzom izrazila odušeljenjem

Festival glumca BiH  posebno se zahvaljuje Ministarstvu kulture Republike Sjevene Makedonije, koje je omogućilo dolaza Albanskog nacionalnog ansambla iz Sokoplja.

Ovim su, kažu organizatori, otvorene nove perspektive u stvaranju jedinstvene platforme na kojoj će kroz kulturu i umjetnost dvije zemlje jačati međunarodnu saradnju i dati šansu publici da upoznaje vrijednosti artističke scene, tradicije, jezika i umjetnosti koje, na sebi svojstven način baštine…

Režiju potpisuje Cendrim Rijani, scenografiju Petrit Bakali, a kostimografiju Edlira Cuska. Kompozitor je Nedzat Mujovi Virus, a vajar Dasmir Arifi. U predstavi igraju Adem Karaga, Dževdet Jašari, Amernis Jovanovska Noksici i Luran Ahmeti.

Nakon predstave u Galerijiji Narodnog univerziteta Konjic, publici u Konjicu je predstavljena izložba fotografija „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“, poznatog i renomiranog fotografa Paul Lowe, Pomenutom izložbom Festival MESS ponovo daje priliku kulturnoj sceni Konjica da učestvuje u programu Modul Memorije, da obogati sadržaje Festivala glumca BIH.

Festival glumca BIH završava svečanom dodjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja. Za ovogodišnje laureate, jedinstvene Maske izrađuju konjički drvorezbari brenda Zanat i Firme Rukotvorine, ponosni vlasnici UNECO-ovog priznanja.

Zatvranje “6. Festivala glumca BIH” održaće se u petak, 28 .juna u 20 sati, u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta Konjic, gdje će nakon dodjele nagrada uslijediti koncert benda Divanhana.

S. H.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Vehid Šišić