Obilježavanje 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Bošnjaci Nevesinja će u nedelju 30. juna kod spomen obilježja u selu Kljuna obilježiti 27 godišnjicu zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom. Skupu ce prisustvovati visoki politički i vjerski zvaničnici: predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, podpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi F BiH Edin Ramić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Aljoša Čampara, Edin Mušić, i drugi.

Na teritoriji Nevesinja u junu i julu 1992.godine ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ili 9,1 posto, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po procentu stradanja. Među ubijenima je i 26.oro djece, a neka od njih nisu imala ni ime, jer su rođena u zbjegu. Nakon progona iz Nevesinja, tokom agresije su ubijena još 42 civila, tako da je ukupna brojka ubijenih nevesinjskih Bošnjaka 347 ili 10,35 posto stanovništva. Ubijeno ili poginulo je 114 pripadnika Armije RBiH i MUP-a, što u ukupnom zbiru iznosi 13,7 posto, a ukupan broj poginulih Bošnjaka koji su rođeni na teritoriji Nevesinja je 507. Samu brojku poginulih nadmašuje brutalnost samog zločin,a jer su nevesinjski  Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na pol i godine starosti. Najmlađa beba je imala samo sedam dana, a najstarija osoba 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljen i mučeni prije nego su ubijeni.

Zatočene žene i djevojke su silovane a veliki broj nevesinjskih Bošnjaka je prošao razne logore i kazamate poput MUP-a, Alatnice, Doma JNA, Kotlovnice, Boraka, Bileće, Kalinovika, Morinja Osnovnih škola u Pridvorcima, Luci i Zijemljima. Oni koji nisu ubijeni ili zatočeni danima su se bez vode i hrane probijali planinskim bespućima Crvnja, Crne Gore i Veleži prema slobodnoj teritoriji Mostara i Konjica.

Od 305 osoba bošnjačke nacionalnosti, ekshumirano je njih 185, dok se za posmrtnim ostacima 120 osoba još traga. Njihovi posmrtni ostaci su pronalaženi u jamama Dubrava, Lipovača, Doline-Kušići, Borisavac i Bišini, masovnim grobnicama na Telećoj Lastvi – planina Velež, Miljevcu, Krstačama – planina Crna Gora, Srednjoj Vodi, Štedimu – planina Crvanj, Kiseru – Boračko jezero itd.

Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu je 2012.godine pokrenulo akciju širokih razmjera da se izgradnjom zajedničkog Spomen obilježja za svih 507 ubijenih ili poginulih Bošnjaka Nevesinja za sva vremena otrgnu od zaborava sve nevine žrtve. Spomen obilježje je izgrađeno u mjestu Kljuna i otkriveno je 23.7.2017. godine.

(NovaSloboda.ba)