Sunčano i vruće, temperatura do 36 stepeni

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Sokolac 16, Bugojno i Ivan Sedlo 17, Drvar i Jajce 18, Sarajevo i Zenica 19, Bihać, Doboj, Livno, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 21, Banja Luka 22, Bijeljina 23, Brčko i Grude 24, Stolac 25, Gradačac i Trebinje 26, Mostar 28 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće. Prema kraju dana ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme praćeno intenzivnijim padavinama.

Vjetar slab do umjeren uglavnom sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba.

Preporučljivo je maksimalno redukovati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva, poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica.

Učesnicima u saobraćaju, takođe, sugerišemo oprezniju vožnju.

Opšta slika će biti najlošija u sjevernoj Bosni i na krajnjem jugu.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla ovog jutra smanjuje vidljivost, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Izdvajamo magistralni put Glamoč-Mliništa, zatim šire područje Gračanice i Kupresa, kao i puteve uz Lašvu i Drinu. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Nakon obustave tokom noći, jutros od 6 sati na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Podsjećamo da je na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac za vozila do 7 tona je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Mrkonjić Grad-Crna Rijeka.

Zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez od 08 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog pojačanog prometa vozila formiraju se duge kolone u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)