Ajdinović: Federacija BiH ima kvalitetno gorivo

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je kako benzinske pumpe u Federaciji BiH imaju kvalitetno gorivo i da su, prema njegovim saznanjima, u ovoj godini zabilježena samo dva slučaja u kojima nisu ispoštovani uslovi i kvalitet, a za što je predviđena kazna od 15 hiljada maraka.

“Pored Federalne uprave za inspekcijske poslove, monitoring kvaliteta goriva obavlja se i putem Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, a taj se monitoring provodi na način da se redovno uzimaju uzorci od svih uvoznika naftnih derivata”, kazao je Ajdinović u petak u Mostaru tokom predstavljanja mobilne aplikacije o cijenama goriva u FBiH.

Istakao je da se, ukoliko se putem akreditovanog laboratorija utvrdi da određeni uzorak goriva ne ispunjava uslove kvaliteta, izriču rigorozne sankcije u visini od 15 hiljada maraka.

“Koliko je meni poznato, takvih smo slučajeva u ovoj godini imali samo dva, tako da se vrlo rijetko snabdjevači naftnih derivata vraćaju u prekršaj, jer su kazne visoke. Možemo zaista s ovog mjesta danas potvrditi i upoznati javnost i građane da u Federaciji BiH imamo kvalitetno gorivo na benzinskim pumpama”, poručio je Ajdinović.

Napomenuo je kako se pored monitoringa vrše i sporadične, nenajavljene, usmjerene, specifične i specijalne kontrole, kada se usmjereno provjeravaju određeni navodi građana po prijavama, te podsjetio i na graničnu kontrolu uvoza naftnih derivata, kao i kontrolu drugih nadležnih organa, od kojih je jedan i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

(Fena)