Fajon ocijenila da će Srbija teško postati članica EU-a 2025. godine

Otvaranje novog poglavlja i ukupno 17 otvorenih od početka pristupnih pregovora 2014. godine uspjeh su i za Srbiju i za Evropsku uniju (EU), ali je teško da bi Srbija u ovoj situaciji mogla postati članica Unije 2025.godine, ocijenila je poslanica u Europskom parlamentu (EP) Tanja Fajon.

“To je uspjeh za Srbiju, s druge strane i za EU, jer kad pogledamo kako ide cijeli proces proširenja na zapadni Balkan stvari se pomiču polako”, rekla je Fajon za portal European Western Balkans (EWB) u povodu međuvladine konferencije, na kojoj je Srbija u četvrtak otvorila poglavlje devet Finansijske usluge.

Slovenska poslanica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP-u, ocijenila je za EWB da je ukupno 17 otvorenih poglavlja najviše među zemljama regije, isključivši Crnu Goru kao “drugu priču” i konstatuući da cijeli proces proširenja ne ide brzinom koju Bruxelles očekuje i želi.

“Proširenje danas nije broj jedan na agendi, ali ovo je za Srbiju uspjeh”, zaključila je Fajon.

Komentarišući navode iz izvještaja Evropske komisije da bi Srbija mogla ući u EU 2025. godine, Fajon je rekla: “Teško u ovoj situaciji. Nije nemoguće, ali to bi značilo da bi Srbija trebala zatvoriti sva poglavlja 2023. godine.”

Ona je ocijenila da EU u godini izbora, kad još nisu izabrana vođstva svih evroinstitucija, vjerovatno neće imati neku ambicioznu agendu za zapadni Balkan. Podsjetila je da Finska sljedeća preuzima predsjedavanje EU-om, a potom slijede Hrvatska i Slovenija, kojima će, kako se očekuje, zapadni Balkan biti “visoko na agendi, da se zadrži neka dinamika”, prenosi Hina.

(Fena)