Počelo obilježavanje 26. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline

Obilježavanje 26. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline počelo je u četvrtak naveče u prostorijama Šahovskog kluba Mostar tradicionalnim šahovskim turnirom “Putevima pobjede”, a biće nastavljena manifestacijom “Sjećanje na put spasa” Glogovo, koja će biti održana u subotu, 29. juna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na Glogovu će tom prilikom biti podignut jarbol sa zastavom BiH u znak sjećanja na ratni “put spasa” i svega onoga što je on tada značio.

U sklopu obilježavanja, 30. juna u 10 sati održaće se i tavla turnir u OŠ Potoci, dok će u poslijepodnevnim i večernjim satima biti upriličeno odavanje počasti poginulim pripadnicima Armije RBiH u Podharemu i na Šehitlucima, polaganje cvijeća i prigodan program na mjestu pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke u Sjevernom logoru, kao i marš Sjeverni logor – Bijelo Polje.

Takođe, biće upriličena i posjeta spomen-ploči Marića mahala i odavanje počasti na Šehidskom turbetu Vrapčići, kao i na Šehidskom turbetu Bijelo Polje, dok je, s početkom u 21 sat, planiran i prigodan program na igralištu Potoci – Bijelo Polje.

Prisjećajući se ratnog vremena i deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline, predsjednik Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK i jedan od ratnih komandanata Armije RBiH Suad Muharemović kazao je kako je Mostar od 9. maja do 30. juna 1993. godine bio u potpunoj blokadi i da je oko 50 hiljada ljudi bilo “zarobljeno” bez hrane, vode, , te da je posebno teško stanje bilo po pitanju teških ranjenika, čije je broj svaki dan sve više rastao.

Govoreći o deblokadi grada i Bjelopoljske kotline, naglasio je kako je to bila operacija “biti ili ne biti” i veoma značajna pobjeda.

“Danas je jako bitno da to obilježimo, jer je to jedna od najblistavijih pobjeda koju smo imali u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu”, kazao je Muharemović.

Prisjetio se i žrtava, istakavši kako je najteži udarac bio pogibija i komandanta Prve mostarske brigade Midhada Hujdura Hujke, koji je bio na čelu kolone u borbi za deblokadu Bijelog Polja i oslobađanje Sjevernog logora.

“Sve to dovoljno govori o karakteru same borbe”, ocijenio je Muharemović.

Poručio je kako im je želja da se na ovaj način prisjete svih tih događaja, kazavši kako će nastojati da obilježavanje godišnjice urade na što dostojansveniji način, uz što veću animaciju svih onih koji su učestvovali u tim borbenim operacijama.

Organizator obilježavanja 26. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja Grada Mostara i HNK, a ono se održava u sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH”.

(Fena)