U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je Bosni bilo umjereno oblačno vrijeme sa kišom u sjevernim područjima. U Hercegovini malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Ivan Sedlo 15, Sokolac 17, Sarajevo 18, Bugojno i Drvar 19, Jajce, Livno, Srebrenica i Tuzla 20, Banja Luka 21, Bihać, Sanski Most, Zenica i Zvornik 22, Bijeljina, Doboj, Gradačac i Prijedor 23, Brčko i Grude 24, Mostar 26, Neum, Stolac i Trebinje 28 stepeni.

Danas se u Bosni, u jutarnjim satima očekuje, umjereno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima, ponegdje u Bosni i sa kišom. U ostatku dana bez padavina.

Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 24 do 29, na jugu od 28 do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Malo ugodnije, ponajviše zbog svježije noći i jutra, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Planirane aktivnosti poželjno je obaviti u prijepodnevnim satima.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i sunčevog zračenja.

U drugom dijelu dana sparno, stoga je preporučljivo ne izlagati se jačim naporima u ovom periodu.

—–

BIHAMK

Savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu

Kolovoz je jutros na pojedinim dionicama mokar ili vlažan, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Mrkonjić Grad-Crna Rijeka.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera.

Na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez, u toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice i od 08 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na regionalnom putu R-467 Zavidovići- Ribnica u naselju Stavići, danas od 10 do 12 sati najavljena je obustava saobraćaja, zbog sanacionih radova.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)