Nagrađeni najbolji na “Festivalu glumca BiH” u Konjicu

Gordana Boban i Nusmir Muharemović proglašeni su najboljim glumcima šestog izdanja “Festival glumca BiH”, koji je sinoć dodijelom nagrada i nastupom grupe Divanhana zatvoren u Konjicu.

Oni su nagrađeni za uloge u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog savjeta, dodijeljena je ansamblu Albanskog nacionalnog teatra iz Skoplja u predstavi “Bezruki”.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa otišla je u ruke Mie Simonović za ulogu u predstavi “Moćni rendžeri ne plaču”, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja, dok je nagrada za najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala Goranu Grgiću,  glumcu Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb za ulogu u predstavi “Dekorater”, Kazališta “Lectirum” Zagreb.

Za najbolju glumicu u kategoriji mladih proglašena je Marija Đurić za ulogu u predstavi “Tre sorelle”, Centra za kulturu Tivat & Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, a za najboljeg glumca u istoj kategoriji proglašen je Dino Bajrović za ulogu u predstavi “Sjećanje vode”, Otvorene scene Obala & Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Program svečane ceremonije dodijele nagrada vodio je direktor Festivala Benjamin Mušinović, koji je posebno istakao važnost zajedničke saradnje regionalnih i bosnaskohercegovačkih institucija i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji Festivala.

Pored ostalih, Festival su podržali Federalno ministarstva kulture i sporta, Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta BiH.

“Festival glumca BiH” u Konjicu službeno je zatvorio književnik i glumac Senadin Dino Begtašević, koji je, zahvalivši svim glumcima na učešću, kazao kako je Konjic tokom trajanja Festivala živio jednim posebnim ritmom i pri tom posebnu zahvalnost uputio direktoru Festivala.

Šesti “Festival glumca BiH” u Konjicu ove godine predstavio je deset profesionalnih pozoršnih produkcija i deset pratećih off sadržaja iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH.

Nagrade festivala – maske konjičkih drvorezbara, za laureate i laureatkinje izradili su konjički drvorezbari brenda “Zanat” i “Rukotvorine”, saopštila je Direkcija “Festival glumca BiH” u Konjicu.

(Fena)

Foto: Vehid Šišić