NASA šalje dron na Saturnov mjesec kako bi istražio prošli i sadašnji život

NASA planira poslati dron nazvan “Vilinski konjic” na Titan, najveći Saturnov mjesec, poručili su iz te agencije, najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf sa četiri propelera, krenuće 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, biće prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

“Titan je drugačiji od bilo koga drugog mjesta u našem Sunčevom sistemu i najusporediviji je s ranom Zemljom”, rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstein u video telekonferenciji, a prenosi novilist.hr.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivaće nastanjivost Titana i tražiti hemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg, života, rekao je.

(Fena)