Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.


Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan Sedlo 13, Jajce, Sokolac 14, Bugojno, Sarajevo 15, Sanski Most 16, Banja Luka, Tuzla 17, Bihać, Doboj 18, Gradačac 19, Brčko, Grude, Livno 20, Trebinje 23, Mostar, Neum 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevne temperature vazduha od 23 do 29, na jugu do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom jutra će biti ugodnije, dok bi u nastavku dana, usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba moglo doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od pretjeranih aktivnosti i redukovati boravak na otvorenom.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Vremenski uslovi su povoljni, a skrećemo pažnju na uvećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju. Pojačana frekvencija vozila tokom dana očekuje se na lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima.

Zbog održavanja manifestacije „509 Dani Ajvatovice“ danas i sutra (29. I 30.06.) doći će do potpune obustave saobraćaja od 16 do 17 sati u Donjem Vakufu, na raskrsnici magistralnih puteva M-5 i M-16 (na raskrsnici ulica 14.septembar i 770 Slbbr. Od zgrade PTT-a do BP „INA“).

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Radovi na asfaltiranju izvode se danas na regionalnom putu R-445 Nemila-Zenica (na dionici Plavi most Vranduk-Banlozi). Na mjestu radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Vitezu i Ključu i M-17 u Mostaru.

Pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Doljani i Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)