Protiv tradicije

Glamuroznoj doktorici Nang Mwe San (29) iz Mynmara je Medicinsko vijeće ove države naredilo da ukloni svoje golišave fotografija sa društvenih mreža, u suprotnom su joj zaprijetili oduzimanjem ljekarske licence.

Doktorica je prestala da se bavi medicinom još prije dvije godine, kada se posvetila poslovima modela. Gospođa San je postala ljekar kada je imala 22 godine, a svoj poziv je ostavila, kako bi ispunila svoj životni san da postane model.

Izjavila je kako se u januaru ove godine morala lično pojaviti pred Vijećem, gdje su joj rekli da njene fotografije idu protiv burmanske tradicije. Bila je praktično primorana da potpšiše sporazum o uklanjanju fotografija, inače bi rizikovala da izgubi ljekarsku licencu. Pošto je ignorisala naredbu, početkom juna, licenca joj je oduzeta.

Za New York Times je izjavila: „Ovdje ima toliko seksizma. Ne žele žene na višim položajima. Oni procjenjuju žene po onome šta nose na sebi. Ne daju nam čak da nosimo ni pantalone“.

Takođe je priznala da je ostala šokirana i „tužna“ nakon odluke, pošto je svojevremeno uložila dosta truda učinila da postane ljekar.

„A da li sam se oblačila seksi kad sam radila sa svojim pacijentima? Nikada!“, kazala je za Reuters.

Ove sedmice se ponovo vratila na društvene mreže, pretežno na facebook i dodala: „Društvene mreže nemaju žensko tijelo. Moje tijelo moje pravo. Zahvaljujem fanovima iz moje zemlje Burme i iz čitavog svijeta koji me podržavaju i ohrabruju, volim vas!“

Takođe je dodala da će se žaliti na odluku vijeća.

(dailymail)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)