U Neumu svečano otvoreno 14. izdanje NAFF-a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na terasi hotela Sunce u Neumu u subotu uveče svečano je otvoren Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2019.

Na svečanosti otvaranja, kao i dosadašnjih godina, bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, a za muzički dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat.

„Ovaj Festival je postao fenomen, ne samo fenomen Neuma, nego kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja“, kazao je u svom obraćanju Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.

Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Duffy, predstavnica Ambasade SAD u BiH, koja je naglasila kako Ambasada SAD-a s ponosom podržava ovaj Festival već deset godina.

„Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zabližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu“, istakla je Duffy.

NAFF je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemlje iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta.

Idejni tvorac i direktor Festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje, poput Amerike, Engleske, Francuske, Španijee, Rusije, koje su centri animacije – ove godine poslale mnogo filmova na konkurs, a to je ogromna vrsta priznanja – zaključio je on. Nakon riječi dobrodošlice Festival je proglasio otvorenim.

Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce.

Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru i to u Pavarotti centru. Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan. Tokom trajanja Festivala, u takmičarskom programu biće prikazano 58 filmova, a u panorami 18 filmskih ostvarenja. Takođe, biće održana i tri stručna predavanja, te promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh.autora Midhata Ajanovića, koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Festival će svečano biti zatvoren 4. jula dodjelom nagrada.

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, zatim Ministarstva civilnih poslova BIH, Turističke zajednice HNK-a, Ambasade SAD-a u BiH, opštine Neum i Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)