Vedro i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduhau 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo, Srebrenica 13, Sokolac 14, Bugojno, Sarajevo 15, Banja Luka, Bihać, Livno, Sanski Most, Tuzla 17, Prijedor 18, Bijeljina, Doboj 19, Brčko, Grude 21, Gradačac 22, Neum, Trebinje 24,Mostar 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati vedro.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 25 do 31, na jugu do 34 stepena., saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Jutarnji sati će biti ugodniji, potom bi, usljed porasta temperatura, kod meteoropata moglo doći do jačanja tegoba.

Hronični bolesnici trebali bi reducirati boravak na otvorenom i suzdržavati se od težih aktivnosti u poslijepodnevnim satima.

Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

—–

BIHAMK

Zbog visokih temperatura izbjegavati vožnju tokom dana

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetujemo da na duža putovanja krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko, ipak, putujete tokom dana, pravite češće pauze. Prije napuštanja vozila ugasite rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha.

Zbog održavanja manifestacije „509 Dani Ajvatovice“ danas (30.06.) doći će do potpune obustave saobraćaja od 16 do 17 sati u Donjem Vakufu, na raskrsnici magistralnih puteva M-5 i M-16 (na raskrsnici ulica 14.septembar i 770 Slbbr. Od zgrade PTT-a do BP „INA“).

Zbog održavanja maratona na dionici M-6.1 Livno- Karlov Han (Prisoje), danas (30.06.) doći će do potpune obustave saobraćaja od 17 do 20 sati. Alternativni pravci za vrijeme obustave su M-16 Livno- Kamensko i regionalna cesta R-417.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Pojačan je promet vozila i duga su zadržavanja na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Izačić, Doljani i Gabela Polje. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 minuta.  Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)