Svijet i u svijetu svašta – Slike dana

Jedan jedrenjak upravo uplovljava ispod dvorskog mosta, u luku u St. Petersburgu. Tamo se održavao Festival jedrenjaka, a ovom svečanošću slavi se ljetni solisticij.

Po tradiciji, prvog dana konjskih trka u Ascotu, u Engleskoj, žene priređuju paradu najraznovrsnijih šešira, kao što to čini i žena na slici, pozirajući pred kamerom sa jednim ekstravagantnim šeširom. „Royal Ascot“ traje po običaju pet dana i predstavlja vrhunac konjskih trka u svijetu.

U blizini kanadskog grada Kasmloopsa, lageruju se čelićne cijevi za potrebe izgradnje naftovoda. Projekat Trans Mountain Expansion pokrenula je kanadska vlada.

Kako to izgleda u glavnom gradu Sjeverne Koreje, dok se čaka voz na stanici, pokazuje slika u prilogu. Čovjek čita novine sa stojećeg stalka. Gužve, ni na vidiku.

Iznad kineskog grada Chongqing noćno nebo su proparale brojne munje, najavljujući promjenu vremena.

Svečano bude ovih dana i u Krasnojarsku, na obalama rijeke Jenisej, u Rusiji. Tamo se tradicionalno obilježava Međunarodni dan djeteta, a stanovnici ovog grada prirede jedan interesantan karneval.

I na kraju, za jednu ugodnu vožnju balonom, napunjenim toplim vazduhom, letjelicu je prije polijetanja potrebno dobro pripremiti. Tako se desilo i prije takmičenja balona u Švajcarskoj, koje je održano krajem maja i početkom juna u gradu Willisau. Po finom vremenu, održano je svih sedam planiranihvazdušnih regata, pri kojima su učesnici morali izvršiti 19 zadataka.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)