Vedro i vruće

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 16 stepeni, Bjelašnica 17, Sarajevo 18, Drvar, Jajce i Tuzla 19, Banja Luka, Livno, Sanski Most, Zenica i Zvornik 20, Bihać, Grude i Prijedor 21, Brčko, Doboj i Stolac 22, Trebinje 23, Mostar i Neum 24, Gradačac 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati vedro i vruće.

Vjetar slab do umjeren uglavnom istočni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period relativno lošijih biometeoroloških prilika, izraženije u drugom dijelu dana.

Prije podne će biti ugodnije uz jutarnju svježinu, nakon toga će se pod uticajem sparnog vremena i porasta temperatura opšta slika pogoršati.

Poželjno je ponašati se u skladu sa preporukama ljekara, prikladno se obući, konzumirati dovoljno tekućine, ne boraviti duže na suncu, ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetujemo da na duža putovanja krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko, ipak, putujete tokom dana, pravite češće pauze. Prije napuštanja vozila, ugasite rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha.

Na snazi je obustava saobraćaja i na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)