Ministrica Đapo: Gradska uprava i Vlada HNK-a nadležne su za upravljanje otpadom u Mostaru

Federalna ministrica okoline i turizma Edita Đapo i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović sa saradnicima posjetili su Regionalnu deponiju čvrstog otpada u Mostaru, kojom upravlja JP Deponija d.o.o Mostar, gdje su se sastali s ministrom trgovine, turizma i zaštite okoline u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Ajdinom Teletovićem, saopšteno je iz Federalnog ministarstva okoline i turizma.

Đapo i Ajdinović su ovom prilikom razgovarali sa upravom JP Deponija d.o.o. Mostar i informisali se o trenutnom stanju u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i problemima identifikovanim u proteklom periodu, a koji se odnose na funkcionisanje same regionalne deponije „JP Deponija“ u Mostaru.

Zbog navoda o prisustvu piralena i drugih otrovnih materija i različitih vrsta otpada koje se nezakonito i nepropisno odlažu na ovoj deponiji, bilo je blokirano odlaganje svih vrsta otpada. Nakon što su od svih relevantnih institucija date garancije da će na deponiji u Mostaru biti odlagan samo komunalni otpad, deblokiran je njen rad.  Proces pregledanja i selektiranja usporio je odlaganje otpada, pa je do sada iz gradskih ulica uklonjena jedna trećina nagomilanog otpada, što i dalje predstavlja veliku opasnost po zdravlje i život građana.

U međuvremenu je došlo i do kvara na sortirnici, tako da se trenutno otpad gomila, a ne odlaže. Ministrica Đapo je insistirala na hitnom preduzimanju dodatnih napora, kako bi ovaj problem bio riješen i uklonjen nagomilani otpad.

Zatražila je da bude pojačan inspekcijski nadzor upravljanja medicinskim otpadom i pripremljen izvještaj, kojim bi bilo utvrđeno da li se ova vrsta otpada odlaže u skladu sa zakonom definisanim procedurama. Prema relevantnim zakonima, za upravljanje otpadom nadležni su kantoni, a u slučaju Mostara Gradska uprava i resorno kantonalno ministarstvo.

Na sastanku s kantonalnim ministrom Teletovićem, razgovarano je o stanju u oblasti okoline i turizma u ovom kantonu, a ministri su zaključili da je neophodno intenzivirati saradnju i razmjenu informacija između ova dva ministarstva kako bi bilo unaprijeđeno stanje u ovoj oblasti, saopšteno je iz Federalnog ministarstva okoline i turizma.

(NovaSloboda.ba)