Podignuta optužnica za krijumčarenje ljudi

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alena Aleta, rođenog 1982. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine, koji se tereti da je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prevozom kroz teritoriju BiH, omogućio nezakonit transport i boravak šest migranata, državljana Sirije i Iraka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je 17.10.2018. godine, po prethodnom dogovoru i za ugovoreni novčani iznos, zajedno sa migrantom koji ga je angažovao u Sarajevu, grupu od pet migaranata koji su predhodno ilegalno prešli preko državne granice iz Srbije u BiH, preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu na području Sapne, te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da tii migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u BiH.

U izvršenju kivičnog djela optuženi je otkriven prilikom pokušaja kontrole vozila od strane ovlaštenih službenih osoba PU Kladanj, odbivši da na znak zaustavi vozilo kojim je upravljao, ali je u policijskoj potjeri sustignut i time spriječen u namjeri bjekstva.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)