Oslobođena Carola Rackete, kapetanica broda Sea Watch

Italijanska sutkinja presudila je da njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tokom vikenda, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Carola Rackete, 31. godišnja njemačka državljanka, nije poslušala naredbe italijanskih vojnika i ušla  je u luku Lampedusa u subotu kako bi dovela 41 afričkog imigranta  na brodu pod zastavom Holandije, prenosi  Euronews.

Rackete je ranije upozoravala kako su uslovi na brodu, koji je 17 dana čekao na pučini, postali neljudski. Odmah pri ulasku u luku je privedena i stavljena u kućni pritvor, a sutkinja Alessandra Vella je presudila da je Njemica provodila svoju dužnost i da nije počinila bilo kakvo nasilje, što je udarac za italijanskog protivimigrantskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija.

Rackete se još uvijek sučeljava s mogućim optužbama za pomaganje ilegalne imigracije.

Salvini je u saopšrenju  izrazio nadu da će italijanski pravosudni sistem dobiti jači odgovor i obećao je da će Rackete što je prije moguće protjerati.

Kontroverze oko  postupaka Rackete srušile su odnose između Italije s jedne strane i Njemačke i Francuske s druge, te su istakle kontinuirani neuspjeh Evrope da usvoji dosljedne norme useljavanja.

Rackete se pojavila pred sudom Agrigento u ponedeljak i izvinila  se što je udarila u patrolni brod, rekavši da je to bila nesreća i da joj je jedina briga bila dobrobit migranata, koji su bili na moru više od dvije sedmice.

(Fena)