U Bosni oblačno, u Hercegovini vedro

Jutros je u Bosni umjereno ili pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan Sedlo 18, Drvar, Sokolac 20, Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most, Zvornik 21, Banja Luka, Gradačac, Sarajevo-Bjelave, Stolac, Tuzla 22, Bijeljina, Brčko, Bugojno, Doboj 23, Zenica 24, Grude, Neum, Trebinje 25, Mostar 28 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. Ponegdje u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne se očekuju poslijepodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 25 do 31, na jugu od 32 do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je nešto povoljnija u odnosu na proteklih par dana.

Prolazak fronte i mjestimični pljuskovi, uz lagani pad temperatura, usloviće ugodnije biometeorološke prilike, mada se i dalje treba pridržavati mjera zaštite od sunca i vrućine, uz konzumiranje dovoljno tečnosti i prikladno oblačenje.

Planirane aktivnosti poželjno je obaviti tokom prijepodneva.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila pojačana na većini puteva u BIH,

Frekvencija vozila pojačana je na većini puteva u BIH, posebno u gradskim centrima. Zbog nestabilnih vremenskih prilika i mogućih lokalnih padavina, vozače pozivamo na pojačan oprez. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)